Hipsterska utopija u srcu Kopenhagena

Hipsterska utopija u srcu Kopenhagena

Kristijanija, autonomna teritorija u srcu Kopenhagena jedinstvena je svetska hipsterska oaza. Mesto u kom je fotografisanje zabranjeno, gde nema automobila, a trčanje nije preporučeno jer stvara teskobu kod njenih stanovnika.

Fokus ove zajednice je na ekologiji, samoodrživom društvu i stvaranju atmosfere u kojoj je svaki pojedinac odgovoran za dobrobit zajednice – sve u svemu u duhu jedne prave pravcate komune. Naravno, uz nezaobilazan sadržaj hipi pokreta, hašiš, koji se u Kristijaniji može kupiti na sred ulice.

Međutim, ova čertvrt nije nekakva naseobina, izdvojena od ostatka sveta, već jedna od najvećih turističkih atrakcija Kopenhagena i Danske, poznata i kao Slobodni grad Kristijanija, što i nije daleko od istine, jer u njoj ne važe pojedini danski zakoni, ili se barem toleriše njihovo kršenje.

Ova komuna je nastala tako što su beskućnici, nakon iseljavanja vojske 1971. godine, zauzeli ovo područje. Uskoro su im se pridružili i hipici, anarhisti, aktivisti, ali i pojedini marginalizovani delovi društva, među kojima su i zavisnici o drogama.

Iako je droga poput hašiša dostupna na ulicama, zabranjeno je korišćenje teških droga, krađa ili oružje.

Slika: contiki.com

Danas na ovoj teritoriji živi oko hiljadu ljudi, ali je svake godine poseti pola miliona turista, koji mogu uživati u njenoj jedinstvenosti, ali i brojnim restoranima, galerijama i pozorištima.

Ipak, i ovde važe neka pravila, te je potrebno dobro ih proučiti pre odlaska, jer njeni stanovnici umeju biti prilično revoltirani nepoštovanjem istih, pogotovo kada je u pitanju fotografisanje.

Sve u svemu, Kristijanija je postala nezaobilazan deo Kopenhagena, težak za rečima opisati, ali koji treba doživeti.

Izvor: NationalGeographic Srbija

Podelite članak sa drugima!

davidantonijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.