Gujon pozvao Srbe širom sveta da neguju srpski jezik

Izvor: Serbiantimes.info

Gujon pozvao Srbe širom sveta da neguju srpski jezik

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i veliki humanitarac Arno Gujon, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, uputio je poruku Srbima širom sveta da sačuvaju svoj identitet tako što će sa svojom decom govoriti srpski i upisivati ih u dopunske škole srpskog jezika.

U videu podeljenom na svom zvaničnim Jutjub kanalu Gujon je rekao da srpski jezik smatra svojim drugim maternjim jezikom i opisao svoj put u njegovom savladavanju. Taj put učenja za njega nije bio nimalo lak, ali ga je ljubav prema srpskom narodu i njegovom jeziku terala da istraje u tome.

,,Ako je jedan Francuz, bez srpskih korena, uspeo da nauči srpski, onda to mogu i naši Srbi rođeni u dijaspori“ , poručio je Arno na svom Fejsbuk profilu.

Gujon naglašava da su trud, volja i upornost ključ svakog uspeha.

Kako je izgledao njegov napredak i koje su mu knjige u tome pomogle, poslušajte u videu:

Međunarodni dan maternjeg jezika se obeležava širom sveta 21. februara kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov jezik nije bio priglašen za zvanični. U svetu se govori oko 6.000 različitih jezika, a lingvisti predviđaju da bi do kraja ovog veka mogla nestati čak polovina.

Mnoge velike ličnosti su isticale važnost očuvanja srpskog jezika, a samo jedna od njih je i veliki Duško Radović, koji je rekao: ,,Volite srpski jezik svakoga dana. Srpski jezik nema nikog drugog osim nas”.

Podelite članak sa drugima!

Jovana Milojević

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.