Gitar Art od 1. juna, festival otvara „40 Fingers“

Izvor: Printscreen / Youtube

Gitar Art od 1. juna, festival otvara „40 Fingers“

Gitar Art Festival ove godine održaće se od 1. do 5. juna pod sloganom “Digital Revolution”, kroz osam koncerata klasične, pop i rok muzike i drugim pratećim programom festivala.

Gitar Art Festival je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznat festival koji nosi titulu jednog od pet najznačajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu, navode organizatori. Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu festivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enjo Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Dugo iščekivani koncert popularne gitarske supergrupe “40 Fingers” otvara 22. međunarodni festival gitare – Gitar Art Festival 1. juna u Kombank dvorani.

„Muzičari sa nestrpljenjem očekuju nastup pred beogradskom publikom, koji je do sada tri puta bio odložen. Novi muzičko-scenski spektakl italijanskog gitarskog kvarteta “Guitar Rhapsody” predstaviće poznatu filmsku muziku, autorske pesme, a potom sledi energičan deo sa kultnim melodijama i popularnim obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za četiri gitare“, najavljeno je.

Proslavljeni gitarista Vlatko Stefanovski je redovan gost i deo Guitar Art Festivala. Ovog puta na koncertu 3. juna u velikoj sali Doma omladine Beograda pridružiće mu se specijalan gost Vukašin Marković, pevač i trombonista, sa kojim će izvesti popularne gitarske numere u posebnim aranžmanima.

Posebno mesto u programskoj šemi festivala ove godine zauzimaju najveći talenti Srbije. Festival želi da podrži i promoviše gitarske virtuoze, da ih predstavi svetu i pomogne da započnu uspešne međunarodne karijere.

Koncerte će održati mladi gitarista Vuk Vukajlović, pobednik takmičenja „Virtuoz V4+“ koje već šest godina postoji u Mađarskoj i koje promoviše mlade talente klasične muzike, Nikola Jelačić, virtuoz beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti, kao i Amalia Miler, koja izvodi koncert sa gudačkim orkestrom “Makris” pod vođstvom maestra Predraga Goste.

Koncerte klasične muzike na Gitar Art festivalu održaće i vrhunski gitaristi među kojima su Ruben Betenkurt iz Portugala i Tal Hurvic iz Izraela.

Svečano zatvaranje festivala rezervisano je za 5. jun na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine i svetsku premijeru koncerta “Recuerdos de Belgrado” nemačkog kompozitora Hoakin Klerča, koji je koncert za gitaru i simfonijski orkestar posvetio beogradskom Gitar Art Festivalu.

Nastupa Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marko Tamajo iz Austrije, David Martinez i Rafael Agire iz Španije.

Novi projekt festivalske produkcije je Guitar Art Aplikacija, koja će prenositi deo programa festivala. Njen cilj je da promoviše kulturu Srbije, Beograd, mlade talente, poveže i umreži muzičare, kao i publiku širom sveta.

Gitar Art Festival je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji, koji više od 20 godina Beograd pretvara u gitarsku prestonicu koju tokom pet dana festivala posete najznačajniji gitaristi klasike, flamenka, džez i moderne muzike.

Tekst preuzet sa n1info.com

https://rs.n1info.com/kultura/guitar-art-od-1-juna-festival-otvara-40-fingers/

Podelite članak sa drugima!

Tijana Topalović

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.