Filmska legenda na kojoj nam je zavideo Holivud

Filmska legenda na kojoj nam je zavideo Holivud

Glumac Aleksandar Gavrić Aca bio je jedan od veoma talentovanih jugoslovenskih umetnika. Tumačio je opasne momke koji u filmovima uspevaju da postignu ono što malo ko može, ali i negativca.

Foto:Opanak.rs

Žene su ga obožavale kada je u brojnim situacijama na platnu uspevao da se izvuče kao heroj, što je dovodilo do toga da iznova osvaja njihova srca i bude im miljenik. Rođen je davne 1932. godine, a glumu je diplomirao na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu, 24 godine kasnije.

Bio je visok, sa snažnim crtama lica, markantan. Uloga Kapetana Leši, koja je bila njegova druga po redu, donela mu je veliki uspeh, te je ubrzo snimljen nastavak pod nazivom „Obračun“.

Foto.Vikipedija

Posedovao je veoma upečatljiv fizički izgled, te su ga filmadžije smatrale američkim tipom glumca koji nije baš prolazio kod Jugoslovena, te su mu dodeljivali manje i stereotipne uloge dobrog i neustrašivog momka. Ovakav odnos reditelja prema njemu nije mu prijao, te je jedno vreme isključivo igrao u pozorištima u Zadru i Splitu.

Voleo je da se bavi snimanjem, te je kupio sopstvenu malu kameru sa kojom je snimao sve ono što bi mu bilo interesantno. Iz toga se rodila velika ambicija i želja da snimi film.

Foto:Vikipedija

– Ja želim svoj film. Ali zasad još ništa od toga. Čitam u novimama da je Slobodan Perović za sličnu stvar pronašao novac kod niške Tvornice duvana, znam da još nekolicina mojih kolega utire put u svom prvencu. Imam gotov projekat u radnom stolu, ali… – izjavio je glumac 1966. godine i dodao:

– Glumac se mora truditi da na svakom poslu dokaže da je glumac, a ne moda. Ako u tome uspe, onda ga svaka moda preuzima, a ako se dogodi da se ne svidi, onda zastari i gledaoci ga neće, što je veoma tužno i za život opasna istina.

Tumačio je glavne uloge u svim filmovima Živorada Žike Mitrovića, uključujući i pomenutu čuvenu ulogu Bata Koleta u hitu “Marš na Drinu” iz 1964. godine. Glumio je i u nemačkim i u italijanskim akcionim filmovima.

U pokušaju da promeni imidž “opasnog momka”, Aleksandra Gavrića sprečila je teška saobraćajna nesreća.

Foto:Srbija Danas

Poslednju ulogu koju je odigrao bila je u seriji „Paja i Jare“ gde je tumačio direktora Kostića. U vreme najveće popularnosti, poginuo je u svojoj 40. godini u teškom udesu kod Inđije 6. decembra 1972. godine. Sa njim je bila i njegova devojka Jasmina Lisac, koja je imala samo 18 godina i koja je, takođe, nastradala.

Izvor:Blic.rs

Podelite članak sa drugima!

Jovana Simić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.