Filmovi koje morate pogledati u 2022. (ako već niste)

Filmovi koje morate pogledati u 2022. (ako već niste)

Verovatno postoji gomila filmova koja vam je na listi gledanja, a nikako da ih odgledate. Moja lista je prilično dugačka. Tokom prethodne dve godine sam većinu slobodnog vremena kao i mnogi od vas odgledala veliki broj filmova i serija i danas vam predstavljam listu filmova koje morate da pogledate. Neki od filmova su klasici, a neki moji lični favoriti. Takođe, na listi će biti filmovi različitih žanrova tako da verujem da će svako od vas pronaći neki koji mu odgovara.

The Shawshank Redemption

Mislim da nijedna lista ne može da prođe bez ovog filma. Nije bez razloga ovaj film broj jedan na listi top filmova sajta IMDb. Film traje duže od dva sata, ali nemojte to da vas uplaši, jer je ovaj film sve sem dosadan i verujem da će vam držati pažnju do samog kraja. Jednu od glavnih uloga u filmu igra i fenomenalni Morgan Freeman i to je v aljda dovoljean razlog da pogledate ovaj fil ako do sada niste.

The Dark Knight

Po meni Christian Bale je najbolji Batman ikad. Ovaj film ne važi samo za najbolji film o superheroju već i za jedan od najboljih filmova ikad. Pored odličnog Christan Bale-a tu je naravno i pokojni Heath Ledger koji je odlično odradio svoj posao i velika je šteta što nije doživeo da vidi uspeh ovog filma i što nismo imali priliku da još mnogo godina uživamo u njegovom velikom talentu.

Marvel Universe filmovi

Možda nisu svi Marvelovi filmovi jednako dobri, ali po mom mišljenju ne možete da gledate jedan, a da pre toga niste odgledali sve one koji su došli pre njega. Avengers: End Game i Avengers: Infinity war kao i Black Panther su verovatno najbolji filmovi među njima, ali i ostale je vredno pogledati, jer su svi posebni na svoj način i dok su neki prepuni akcije neki su više komedije tako da ćete verovatno lako pronaći film koji vam najviše odgovara.

Harry Potter serijal

Kao veliki fan Harry Potter serijala nisam mogla da ga ne stavim na ovu listu. Naravno da su knjige bolje od filmova, ali i filmovi su prilično dobri. Odabir glumaca za ovaj serijal je verovatno najbolji ikad, jer svim glumcima baš pristaju njihove uloge.

Forrest Gump

Iako možda nista odgledali ovaj film teško da nikad niste čuli onu čuvenu rečenicu: “Run, Forrest, Run” i da je možda niste i sami iskoristili. Tom Hanks je fenomenalno odradio svoj posao i niko drugi ne bi mogao da odglumi Forrest-a ni približno dobro kao on. Ovo je jedna dirljiva priča o tome kako ako ste dovoljno uporni ništa nije nemoguće i da to što ste možda drugačiji ne znači da ne zaslužujete ljubav.

 La vita è bella

Da ovaj film će vas rasplakati, ali ponekad je potrebno i gledati takve filmove. Ovaj film sam gledala više puta i uvek u meni izazove iste emocije. Ono što čini ovaj film još težim za gledanje je i činjenica da znamo da je ono što se dešava u njemu inspirisano onim što se dešavalo za vreme Drugog svetskog rata.

The Green Mile

Još jedna fenomenalna izvedba Tom Hanks-a i još jedan film koji će vam slomiti srce. Verovatno kada vam neko kaže ime Stephen King prvo pomislite na horor, ali je on napisao i ovu knjigu koja je adaptirana u film koji je jednako dobar. I sada se sećam kada sam prvi put odgledala ovaj film pre mnogo godina i koliko mi je srce bilo slomljeno, ali i koliko sam bila besna zbog svega što se desilo na kraju.

Back to the Future

Na ovom spisku je morala da se nađe i neka komedija, pa iako nisam dosta dugo gledala ovaj film sećam se da je bio odličan i ovaj film kao i njegovi nastavci su verovatno jedan od filmova koje sam najviše puta odgledala ponovo. Tako da ako vam nedostaje malo smeha u životu ovaj serijal je odličan izbor.

The Prestige

Ako planirate da gledate ovaj film najbolje je da ne pokušavate da saznate ništa o njemu i pustite da vas film iznenadi. Pored fenomenalnih Hugh Jackman-a i Christian Bale-a u filmu se pojavljuje i pokojni David Bowie koji je neprepoznatljiv u ulozi Nikole Tesle toliko da dok nisam pogeldala kog glumi Teslu nisam imala pojma.

Shutter Island

Nikad mi neće biti jasno zašto Leo DiCaprio nije dobio Oskara za ovu ulogu. Ako ova njegova gluma nije vredna Oskara onda ne znam da li iko ikad treba da dobije tu nagradu. Ovo je još jedan od filmova koje treba da pogledate, a da ne znate ništa o njemu.

Gone Girl

Ovo je verovatno jedna od najboljih adaptacija neke knjige ikad. Rosamund Pike je za svoju ulogu u ovom filmu čak bila i nominovana za Oskara i mnogi misle da je tu nagradu trebalo i da dobije. Iako naravno preporučujem da prvo pročitate knjigu, a tek onda odgledate film ako niste neki knjigoljubac onda je i samo gledanje filma dovoljno.

Frozen

Za sve ljubitelje animiranih filmova morala sam da stavim na ovaj spisak bar jedan i izbor je naravno pao na Frozen mada imaju i mnogi drugi animirani filmovi koji mogu da mu pariraju čini se da je Disney poslednjih godina nepogrešiv. Pored odlične priče ono što ovaj film još ima je i odlična muzika i verovatno nepostoji osoba na ovom svetu koja bar jednom nije zapevala čuvenu Let it go.

Contratiempo

Nijedna lista o filmovima koje treba pogledati nije potpuna bez bar jednog španskog filma. Poslednjih godina španska produkcija je postala poznata po tome da izbacuje odlične filmove uglavnom psihološke trilere i ovo je jedan od njih koji će vam svi zaljubljenici u španske filmove odmah preporučiti.

Dara iz Jasenovca

Nije se bez razloga prošle godine digla velika prašina oko ovog filma. Kod nas ćete retko naći filmove koji prikazuju ono što se dešavalo na ovim prostorima za vreme Drugog svetskog rata mada takvih filmova o Jevrejima ima veliki broj. Svi glumci, a pogotovo oni koji su glumili negativce odnosno ustaše i naciste su dradili fenomenalan posao toliko dobar da vam je malo muka dok gledate neke scene. Još teže je kada znate da su se te stvari stvarno dešavale i da o njima niste učili u školi na česu istorije već ste morali da saznate iz filma. Ovaj film nije film protiv Hrvata, jer nisu svi Hrvati ustaše već je ovo film o grozotama koje su se desile srpskom narodu, a koje ne treba da zaboravimo i ne smemo da dozvolimo da se ikad ponove.

Lajanje na Zvezde

Postoji gomila naših filmova koje mislim da su vredni gledanja, ali kada bih ih sve nabrajala ovaj spisak ne bi imao kraj. Lajanje na zvezde je verovatno jedan od onih filmova koji i dan danas mnogi od nas rado pogledaju. Kada su domaće komedije u pitanju jako malo filmova može da parira ovome, a i retko koji film može da se pohvali time da je stalno citiran kao na primer Filozofova čuvena rečenica: ” Kako TANJUG javlja ja te volim”. Ljubavni parovi verovatno i danas koriste tu rečenicu.

Sigurno postoji još filmova koje morate pogledati, ali ovom spisku je nekad morao da dođe kraj, a i verovatno će biti prilika za neki novi spisak. Do tada odgledajte ove filmove i svakako predložite neke vaše za koje mislite da svi moraju da pogledaju.

Podelite članak sa drugima!

Milica Dobrijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.