Fikcija ili realnost: Koliko se naša stvarnost razlikuje od serije “Sluškinjina priča”?

Fikcija ili realnost: Koliko se naša stvarnost razlikuje od serije “Sluškinjina priča”?

Distopija. Ako bismo konsultovali rečnik, u najkonkretnijem značenju ova reč predstavlja sve što je protivteža utopiji. Fiktivno društvo ili sistem koji karakteriše ugnjetavajuća društvena kontrola, poput autoritarnih ili totalitarnih političkih režima, apokaliptični scenariji i tako redom. Ako bismo konsultovali popularnu kulturu, to su svi oni filmski, književni i serijski naslovi koji nas ozbiljno fasciniraju i stoje visoko na listama “omiljeni”. Iz nekog pomalo čudnovatog razloga fascinirani smo takvim scenarijima uprkos tome što nas uznemiravaju, i prikazuju tamnu stranu čovečanstva. Morbidna fascinacija koja veoma verovatno dolazi upravo iz činjenice da smo svesni da ta tamna strana; nije baš tako daleko od nas, i da nas ovakvi naslovi podsećaju na to koje su to slobode i svet za koji se vredi boriti, u koje scenarije ne želimo da stignemo, i kako da prepoznamo kada stvari krenu da klize na tu stranu.


Jedan od tih naslova je i “Sluškinjina priča”, serija koja je postala apsolutni hit od kad se pojavila na HBO GO i koja je krajem aprila ušla u svoju četvrtu sezonu prikazivanja. Serija prati Džun u njenoj borbi za oslobođanje iz Gileada i njegovog užasavajućeg sistema i pravila, a četvrta sezona donosi apsoludni krešendo revolucionarnog zanosa, i Džun kao predvodnicu otpora. Međutim, ono što je glavno pitanje koje ne prestaje da prolazi kroz glavu svima koji su gledali “Sluškinjinu priču” je verovatno koliko su ovakvi scenariji utemeljeni u realnosti, i da li su možda baš zbog toga toliko privlačni?

Tužno ali istinito, tas preteže u korist pozitivnog odgovora. Istoriji nisu nepoznati totalitarni režimi i sistemi, a sadašnjost uprkos svim borbama koje neprestano vodimo nije imuna na pokušaje uvođenja sličnih autoritarnosti i vežbanje moćnika, a nažalost nisu nam nepoznate ni situacije u kojima žene i dalje moraju da bore neka sasvim osnovna prava a odluke umesto njih donosi društvo puno predrasuda ili država sa svojim zakonima. Još uvek raspravljamo o tome šta je silovanje i treba da objašnjavamo da sve što nema glasan pristanak to jeste. Žene koje žive u državama u kojima imaju pravo na abortus gotovo da treba da se smatraju srećnim jer postoje i one države u kojima je abortus ilegalan i žene nemaju pravo da odlučuju o svom telu i njegovoj budućnosti. Na mnogim meridijanima prisilna udaja maloletnica nije nepoznanica već praksa utemeljena u tradiciji koja se teško menja. Još uvek o dužini naših suknji neko negde ima mišljenje da je “prekratka” i prateće “pametne” savete da “ako ne želiš da ti se nešto desi ne treba tako da se oblačiš”. Instagram je sjajna platforma i prepun je genijalnih žena koje se bore za svoja prava, koje stvaraju sjajan sadržaj, ali s vremena na vreme ipak uviđamo i da je taj isti Instagram priličan islednik i da ne važe ista pravila za muškarce i žene.

Sve to se događa u navodno slobodnom svetu i aktuelna HBO GO kampanja kroz prizmu Gileada i njegovih restrikcija pokušava da nas pita da li i u kojoj meri prepoznajemo neke od tema koje serija pokriva i u stvarnom životu? Da li smo svesni da su žene negde mnogo manje slobodne nego mi? I to ne u fiktivnom Gileadu, već ovde i sada u trenutku dok o njima govorimo. „Sloboda govora se kažnjava“, „žene ne smeju da čitaju vesti“, „žene moraju da se oblače kako im je rečeno“, “žene ne smeju da čitaju”, “žene moraju da rađaju jer je to njihova dužnost”, “žene ne smeju da se šminkaju”, “žene ne smeju da se kreću same”. Sve ovo su zapovesti i pravila Gileada, ali svi smo svesni da postoje neke države i žene za koje ova ili slična pravila važe.

Međutim, postoji još nešto što postoji u Gileadu a što možemo da prepoznamo i u stvarnom svetu. I za razliku od svega prethodno nabrojanog je zapravo divno. Znamo, čudno je pomenuti represiju, Gilead, žene i divno, u istoj rečenici, ali istina je. A to divno je ženska solidarnost. Ujedinjeni zajednički front gde postoje one u prvim, drugim i trećim redovima, i koje uprkos različitim nivoima aktivnosti bore istu bitku za ravnopravniji sistem. Na tom tragu je i nova HBO GO kampanja “Gilead ili realnost”, koja nas uvodi u četvrtu sezonu serije, ali koja je i povezala influenserke kao što su Ana2Cats, Sofija Grijak, Anastasija Grujić, Ena Luna, Bojana Kostić koje su se uključile u kampanju. Kada bi Gilead stvarno postojao, veliki deo sadržaja koji ove i ostale devojke kreiraju za mreže bi tamo bio zabranjen ili cenzurisan, jer žene nemaju nikakvu slobodu. Stvarajući sadržaj koji prekida cenzura Republike Gilead, devojke su iskoristile priliku da progovore o slobodama i pošalju zajedničku poruku o solidarnosti i borbi za prava žena.

Blessed be the woman!

Sve sezone serije “Sluškinjina priča” dostupne su sa prevodom na HBO GO platformi.

Podelite članak sa drugima!

Lenka Pavlović

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.