Evropska unija otvara granice za sve koji su revakcinisani

Evropska unija otvara granice za sve koji su revakcinisani

Svakog dana dobijemo neki dobru vest koja nam sve više budi nadu da ovo letovanje neće propasti. Najnovija je da je Evropska unija odlučila da će otvoriti granice svim putnicima koji su revakcinisani protiv korone, javlja AFP.

Odluka o tome da li će potpuno vakcinisani građani Velike Britanije i još nekih zemalja smeti bezuslovno da ulaze u EU doneće se u petak.

Očekuje se da će EU potpuno da otvori svoje granice za vakcinisane do početka juna. Zbog masovnog vakcinisanja širom zemalja članica EU, Evropska komisija odlučila je da je vreme za popuštanje mera po pitanju putovanja.

Iako su ambasadori zemalja članica EU na sastanku u Briselu jutros doneli odluku i o ukidanju putnih restrikcija za sve građane trećih zemalja koji su dobili obe doze vakcine, ta odluka trebalo bi da bude potvrđena na nivou Saveta EU u petak.

– Komisija predlaže da se dozvoli ulazak u EU iz neesencijalnih razloga ne samo svim osobama koje dolaze iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom, već i svim ljudima koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EU – navedeno je u izjavi Evropske komisije.

EMA je do sada odobrila vakcine kompanija Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson i AstraZeneka.

U Komisiji dodaju da će Savet EU ubrzo proširiti i listu trećih zemalja čijim građanima će na osnovu dobre epidemiološke situacije biti dozvoljeno putovanje u EU, a na osnovu olakšanih kriterijuma.

Lista sa trećim zemljama zvaće se “bela lista” i odluke će se donositi na osnovu stope incidencije i trenda infekcija. Stanovnici ovih zemalja moći će da uđu u EU bez potvrde o vakcinaciji, ali moraju da pokažu “neophodnu dokumentaciju” kao što je dokaz o negativnom testu ili karantinu.

Trenutno je na spisku samo osam zemalja iz kojih je dozvoljeno putovanje u EU, uključujući Australiju, Novi Zeland, Južnu Koreju i Izrael.

– Put do ukidanja restrikacija na ulazak u EU jeste i lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijom. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100 hiljada stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba – navode u Komisiji.

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo 7 zemalja kojima je odbrene ulazak u EU uskoro “značajno proširiti” i da bi na njoj trebalo da se nađe i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

O pitanju kako će posetioci moći da dokažu da su vakcinisani, EU je rekla da će pojedine države članice odlučiti koje će dokaze prihvatiti.

Očekuje se da će EU potpuno da otvori svoje granice za vakcinisane do početka juna. Zbog masovnog vakcinisanja širom zemalja članica EU, Evropska komisija odlučila je da je vreme za popuštanje mera po pitanju putovanja.

Ali, u slučaju nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regiona, spremni su opet da uvedu stroge mere.

Obaveza testiranja na koronu pre i posle dolaska ili odlazak u karantin i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mere postepeno popuštati kako vakcinisanje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Izvor: Noizz.rs

Podelite članak sa drugima!

Anđela Lađević

Zdravo! Ja sam Andjela, imam 25 godina i rodom sam iz Vršca. Završila sam medjunarodne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a sada sam na master studijama-modul studije SAD-a. Volim da čitam, pišem, kao i da uživam u prirodi i sportu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.