Drame Dušana Kovačevića od sada i na engleskom

Drame Dušana Kovačevića od sada i na engleskom

Iz poznate izdavačke kuće Laguna saopštili su da će djela legendarnog jugoslovenskog i srpskog dramskog pisca Dušana Kovačevića, od sutra biti dostupna i na engleskom jeziku. 

Konačno jedna pozitivna vijest za sve ljubitelje kulture. U posljednje vrijeme, izuzev učestalih otkazivanja, nema mnogo novosti na kulturnom planu, tako da je ovo zaista lijepo iznenađenje.

“Balkanski špijun”, “Maratonci trče počasni krug”, “Profesionalac”, samo su neka, od njegovih ostvarenja, koja su satirom i tragikomičnošću, svojstvenih samo njemu,  nasmijavala generacije ljudi sa pozornica ili malih ekrana. U pozorištima su se nebrojeno puta izvodile njegove drame, a čak su izvođene i u preko 80 stranih pozorišta.  Kovačević, poznat još i kao Nušić modernog doba, uspjevao je da na komičan način, predstavi duboko ukorijenjene društvene probleme, stvorivši replike koje i danas izmamljuju gromoglasan smijeh.

Postoje zaista sjajna umjetnička ostvarenja nastala na našim prosotima, u kasnoj drugoj polovini prošlog vijeka, ali teško da je ikom pošlo za rukom da tako vjerno prikaže ludost slijepog vjerovanja jednoj ideologiji, kao Kovačeviću stvorivši lik Ilije Čvorovića u Balkanskom špijunu. Na prvi pogled komedija, a na drugi već  tragedija, sudbina glavnog junaka iz pomenute drame, nezaobilazan je primjer tradicionalne zablude i podložnosti zavjereništvu, balkanskih naroda, prouzrokovanih stalnom borbom za boljim životom.

Knjiga će se sastojati od drama „Profesionalac“, „Maratonci trče počasni krug“, „Balkanski špijun“, „Proljeće u januaru“, „Generalna proba samoubistva“ i „Hipnoza jedne ljubavi“, a nazvana je “The Professional and other plays”.

Ovo je prilika da se širem auditorijumu, koji ne barata srpskim jezikom, približe neka od najboljih ostvarenja sa naših prostora, ali i da se ožive pred domaćom publikom, jer njihove pouke i dalje važe.

Ostaje da se nadamo da će čitajući njegova djela i oni koji nisu sa ovog našeg brdovitog Balkana, pronaći užitak i zadovoljstvo, koje smo mi našli.

Izvor: danas.rs

Podelite članak sa drugima!

davidantonijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.