Divlja priroda Danske

Foto: wallpaperflare.com

Divlja priroda Danske

Zamislite život u gradu punom divljih oaza. Deluje nemoguće, ali samo iz naše perspektive. Danci, veliki borci za očuvanje prirode, organsku proizvodnju i održivi razvoj, definitivno imaju sjajne ideje, a ono što je najvažnije – država podržava svaki dobar projekat.

Danskoj je potrebno više prostora za razvoj divlje prirode, navodi se u saopštenju Ministarstva životne sredine i hrane. Iz tog razloga, opštine širom zemlje podstiču se da učestvuju u takmičenju „Divlja priroda Danske”, koje traje do 2022. godine.

Takmičenje će doneti korist danskoj prirodi i biodiverzitetu. Već su neke opštine – poput jedne na Jilandu – dopustile da trava nesmetano raste, omogućavajući drveću i drugim biljkama da bujaju. Kao rezultat toga, opština Jering zabeležila je porast divljih leptira i pčela, a to su ugrožene vrste širom sveta. Usred smo ekološke krize. Biodiverzitet se smanjuje svuda u svetu – nestaju hiljade biljaka, a životinjske vrste izumiru.

Postoji potreba da se više prostora da divljoj prirodi, izjavila je Lea Vermelin, ministarka za zaštitu životne sredine u Danskoj. Projektom je predviđeno da se čak 98 opština uključi u veliku akciju. Ne postoje pravila, što znači da su opštine slobodne da pronađu najinovativniji način da svoje područje učine „divljim”.

Pobednik će biti proglašen do kraja 2022. godine, a odluku će doneti tročlani žiri: ministarka Lea Vermelin, TV voditelj Frank Eriksen i biolog Morten Hansen. Pobednik će biti proglašen na osnovu sledećih kriterijuma: najbolja ideja, zalaganje, područje divlje prirode i koliko dobro opština informiše svoje građane o prirodi i biodiverzitetu.

Danci složno i bez oklevanja već decenijama postižu velike uspehe u borbi za očuvanje prirode. Da se napori stanovništva i države isplate, pokazuju snažna ekološka osvešćenost i konkretni rezultati na svim poljima, od života pojedinca, do lokalnih zajednica, odgovornih korporacija, industrije, privrede. S druge strane, korist od ovakvih i sličnih projekata je nemerljiva, ne samo za nas koji delimo ovo vreme bitisanja na planeti Zemlji već i za generacije koje dolaze, a čiji životi zavise od onoga što im ostavimo.

Izvor: RTS

Podelite članak sa drugima!

Dragana Jovanović

Zdravo, ja sam Dragana, imam 23 godine. Diplomirani sam filolog i trenutno na masterskim studijama srpske književnosti i jezika. Čitam, pišem prozu, književnu kritiku i veliki sam zaljubljenik u španski jezik i hispansku kulturu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.