Devojke i tehnologija: Novi email bilten koji će zabaviti mnoge

Devojke i tehnologija: Novi email bilten koji će zabaviti mnoge

 • Šta predstavlja email bilten koji ste napravile?
  Bilten predstavlja pregršt ideja i predloga kako da svojim ćerkama, đacima, sestričinama, bratanicama, kumama i drugim devojčicama u okruženju prikažemo tehnologiju u drugačijem svetlu od onog kako se uglavnom predstavlja deci. Da biste se suprotstavili uobičajenom prikazu tehnologije kao nečega što nije zanimljivo devojčicama i ženama, morate biti dosledni u prikazivanju upravo suprotnog.
  Kroz ovaj bilten, naši čitaoci svake nedelje dobijaju predloge za zabavni sadržaj, aktivnosti, priče i proizvode koji će održati interesovanje devojčica za tehnologiju.
 • Odakle je došla ideja za ovu platformu?
  Sve je krenulo od Irene, koja je ceo život zainteresovana za elektroniku, ali je stalno radila na projektima koji njoj nisu bili zanimljivi. Posle smo shvatile da to nije samo istina na takmičenjima ili robotičkim sekcijama koje je ona pohađala, već da se obrazovni programi, tehnološke igračke i svi drugi sadržaji za decu svode na automobile, robot, građevinske mašine i mnogo plave boje.
  Tehnologija je prisutna svuda oko nas, tako da može da se prikaže na million različitih načina. Možemo da je koristimo da pravimo pametne automobile ili da dizajniramo nakit.
  Želimo da prikažemo različitosti i pokažemo tehnologiju u svom pravom svetlu.
  Devet od deset zanimanja budućnosti zasnivaće se na digitalnim tehnologijama i treba da razbijemo predsrasude da je tehnologija za muškarce.
 • Šta čitaoci mogu da očekuju od ove platforme?
  Svake nedelje, u svoj inboks dobićete predloge za: zabavne aktivnosti sa detaljnim vodičem, projekte koje možete napraviti – takođe sa uputstvima, filmove i videe za inspiraciju i motivaciju, knjige za čitanje, načine za zabavu i učenje u grupama za aktivnosti sa prijateljima, odlične resurse (veb stranice, organizacije, kanali društvenih medija, itd.) koje treba pratiti.
  Za samo 5 minuta nedeljno, možete obezbediti kontinuitet u načinu na koji devojčice u vašem okruženju vide tehnologiju. A, naravno, možete da provedete i mnogo više vremena.
 • Ko su Zoja i Irena?
  Dve osobe koje vole tehnologiju i shvataju koliko je važna za našu budućnost i ne želimo da dozvolimo da je skoro pola populacije ne vidi u punom sjaju.
  Irena ima 22 godine, studira Elektrotehnički fakultet i ceo život je zaljubljena u tehnologiju. Sa 18 godina registrovala je svoj prvi patent, za koji je dobila nekoliko nagrada za inovativnost.
  Zoja ima 34 godine i deo je IT industrije već više od 10 godina, a baveći se osnaživanjem žena shvatila je da se sa nekim stvarima mora početi od malih nogu da bi naredne generacije imale bolju polaznu tačku. • Koja je vaša osnovna misija?
  Naša misija je da stvorimo raznovrsniju i inkluzivniju budućnost omogućavajući devojčicama da se zainteresuju za kodiranje i robotiku kroz igru.
  Istraživanja potvrđuju ono što i sami već znamo — veća je verovatnoća da ćemo se baviti zadacima za koje verujemo da možemo uspešno da ih obavimo i koij su nam bliski. Zato je važno da tehnologiju uvedemo u način na koji se devočice širom sveta već igraju, a da kroz priče o uspešnim ženama iz ove oblasti ih dodatno ohrabrujemo.
 • Kakva je situacija u Srbiji u oblasti IT-ja, kada je reč o devojkama?
  Podaci kažu da su tek 10-15% programera u Srbiji žene. Na svetskom niovu je slično, a istraživanja pokazuju da devojčice kako bivaju starije, iz godine u godinu gube interesovanje za tehnologiju.
 • Kome je namenjen vaš sadržaj, da li je ograničena samo na Srbiju ili na odredjen uzrast?
  Namenjen je pre svega odraslima koji ne žele da prepuste slučaju način na koji se tehnologija predstavlja devojčicama u njihovom okruženju. Primarno su to roditelji i nastavnici, ali i rođaci, kumovi, bake i deke.
 • Vaš slogan je “Devojke žele da se zabavljaju”. Na koji način tehnologija može da bude zanimljiva?
  Tehnologija je zaista svuda oko nas i zapravo je u velikoj meri zabavna ili nam bar čini život lakšim. Mi samo to sada želimo da preslikamo na način na koji se ona podučava i predstavlja deci.
  Dečacima je tehnologija uglavnom interesantna, zato što je u velikoj meri povezana sa onim što im je već zanimljivo — autići, roboti, i sl. Devojčice se uglavnom igraju na drugi način i mi sada samo želimo da prikažemo tehnologiju kao nešto raznovrsno i dostupno za drugačija interesovanja.
 • Koji savet biste dale devojkama koje bi želele da se više uključe u IT svet, ali iz nekog razloga strahuju?
  Da je IT apsolutno za njih i da ih jedva čekamo!

Više na linku https://girlslovetech.substack.com/ .

Podelite članak sa drugima!

Anđela Lađević

Zdravo! Ja sam Andjela, imam 25 godina i rodom sam iz Vršca. Završila sam medjunarodne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a sada sam na master studijama-modul studije SAD-a. Volim da čitam, pišem, kao i da uživam u prirodi i sportu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.