„DECA”–  nova knjiga Milene Marković

Izvor: https://www.facebook.com/nbsrb/photos

„DECA”– nova knjiga Milene Marković

Nekoliko godina nestrpljivo smo iščekivali novo poetsko ostvarenje naše poznate pesnikinje, dramske spisateljice i scenaristkinje Milene Marković. Ove 2021. godine je ono konačno dobilo svoje fizičko, opipljivo obličje pod naslovom Deca, a zahvaljujući LOM izdavaštvu i urednicima – Flaviu Rigonatu i Zvonku Karanoviću.

Iako je bilo dileme oko žanrovskog određenja ovog izrazito koherentnog umetničkog ostvarenja, te je postojalo mišljenje da se može smatrati romanom u stihu, sama pesnikinja je ipak mišljenja da je u pitanju poema.

Svojim karakterističnim, prepoznatljivim stilom Milena Marković u Deci donosi nove poetske slike različitih detinjstava, vešto prepliće emocije karakteristične za različita životna doba, šeta nas po Beogradu, primorju, svetskim metropolama.

U ponedeljak 10. maja 2021. godine, na autentičnom mestu gde se nekada nalazila Narodna biblioteka Srbije, Milena Marković je bila gošća ciklusa Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću, u okviru kog je govorila o svojoj novoj knjizi i iz nje pročitala segmente po svom izboru, na šta je publika reagovala sa velikim oduševljenjem i aplauzom.

Podsećamo da je Milena Marković do sada objavila više knjiga koje karakteriše žanr poezije ili drame: Pas koji je pojo sunce (2001), Istina ima teranje (2003), 3 drame (2006), Crna kašika (2007), Ptičje oko na tarabi (2009), Pre nego što sve počne da se vrti (2011), Pesme(2012), Drame (2012), Pesme za žive i mrtve (2014), Zmajeubice (2014), Pesme za žive i mrtve, sabrane pesme (2017). Za svoja dela višestruko je nagrađivana, njene drame su izvođene na domaćoj i inostranoj sceni, a javnosti su poznate i realizacije njenih scenarija za igrane filmove: Sutra ujutru (2007), Beli beli svet (2009), Otadžbina (2016), Živ čovek (2020); kao i za dokumentarni film Rudarska opera (2007).

Podelite članak sa drugima!

Marina Radan

Zdravo! Zovem se Marina i apsolvent sam srpske književnosti i jezika sa komparatistikom. Gajim veliku ljubav prema umetnosti i kulturi u širem smislu, a svoj doprinos ovim oblastima dajem pisanjem poezije i umetničke kritike. Sa velikim zadovoljstvom podržavam humanitarne i ekološke akcije, kao i sve entuzijstične, kreativne ideje iz ovih i drugih delatnosti.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.