Danas je Svetski dan sladoleda

Danas je Svetski dan sladoleda

Svetski dan sladoleda, koji je ustanovljen u SAD pre 33 godine, obeležava se danas.
FOTO:PIXABAY

Sladole potiče još od rimskog doba. Rimski car Neron mešao sneg i led s voćnim sokovima i usitnjenim voćem i dobijao mešavinu sličnu današnjem sladoledu. Priča o sladoledu počinje u Kini. Tako da se Kinezi smatraju rodonačelnicima sladoleda.

U Evropu sladoled je stigao zahvaljujući arapskom narodu, a u Americi je u 19. veku napravljena prva mašina za proizvodnju sladoleda.Tokom vremena ova poslastica se usavršavala tako da danas imamo mnogo različitih ukusa i vrsta sladoleda.

FOTO: pixabay

Industrijska proizvodnja počinje u Americi polovinom 19. veka, kada je izmišljena prva mašina za pravljenje sladoleda. Početkom 20. veka, počeli su da se javljaju različiti oblici sladoleda – prvo kornet, zatim i sladoled na štapiću.

Čuvena britanska premijerka Margaret Tačer je svoju karijeru počela pronalaskom hemijskog jedinjenja koje se dodaje sladoledu da bi bio kremast.

Najskuplji sladoled na svetu košta 25.000 dolara a uz tu čokoladnu poslasticu dobijete zlatnu narukvicu sa dijamantima.

Najbolji sladoledi u Beogradu

U Beogradu je pre nekoliko godina počela invazija sladoledžinica, koje nude ukuse koje ne biste mogli ni da zamislite – čokoladni, sa ukusom egzotičnog ili koštunjavog voća, pa čak i neki neobičniji ukusi, poput sladoleda sa kačamakom, tartufima i makom…

Neka od omiljenih mesta u Beogradu sa najukusnijim sladoledima su:

Crna Ovca, Morits Eis, Taiyaki Belgrade, Bacio Gelato, Sapore.

Podelite članak sa drugima!

Jovana Simić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.