DANAS JE SVETSKI DAN PČELA

DANAS JE SVETSKI DAN PČELA

OD PČELA ZAVISI SVAKI TREĆI ZALOGAJ HRANE KOJU JEDEMO

Svetski dan pčela, 20. maj proglašen je pre četiri godine na inicijativu Slovenije, kada je Generalna skupština UN ovaj dan proglasila međunarodnim praznikom.

Srbija je podržala inicijativu, jer za nju pčelarstvo, kao i za Sloveniju predstavlja značajnu poljoprivrednu granu.

Datum je izabran jer je tog dana rođen slovenački začetnik i učitelj modernog pčelarstva, Anton Janša (1734 – 1773). Iako je bio talentovan za slikarstvo, Anton je veliko interesovanje gajio prema pčelarstvu, koje je započelo još od njegove rane mladosti, zahvaljujući njegovom ocu koji je imao preko 100 košnica. Godine 1769. počeo je zvanično da radi kao pčelar, a samo godinu dana kasnije carica Marija Terezija ga je imenovala za dvorskog pčelara.

Značaj pčela

Pčelama možemo da zahvalimo na mnogim namirnicama poput jabuka, kajsija, trešanja, jagoda, malina i mnogih drugih.  Ovi insekti oprašuju više od 80% biljaka koje koristimo u ishrani, što znači da od pčela zavisi svaki treći zalogaj hrane koju jedemo.

Naravno, najpoznatije su po proizvodnji jedne vrlo korisne i lekovite namirnice – meda. Pored toga obezbedjuju pčelinji vosak koji se koristi još od doba starih Rimljana i Grka, matični mleč, cvetni prah i propolis.

Foto: pixabay.com

Uloga pčela u ekonomskom razvoju

Isprva, neki od nas možda ne bi mogli da povežu pčele i ekonomski razvoj. Ipak to je istina – pčele su važne za mnoge grane industrije. Pre svega poljoprivredu – uzgajanje voća, povrća, njihova uloga u stočarstvu i ratarstvu. Na to se nadovezuje prehrambena industrija: proizvodnja sokova, alkoholnih i bezalkoholnih pića, industrija mesa i mleka i dr. Pčelinji vosak nezamenljiv je u industriji čelika, optičkoj industriji, proizvodnji voskovnih boja itd. Velike količine voska koriste se i u industriji kože, drveta i hartije. Industrija teksta takođe zavisi od pčela – pčele su važne u oprašivanju pamuka i lana koji su najrasprostranjeniji prirodni materijali za proizvodnju tekstila. Farmaceutska i kozmetička industrija često koriste med i pčelinji vosak zbog njihovog blagotvornog dejstva za ljudski organizam. 

ZBOG SVEGA OVOG MORAMO UPAMTITI: OD PČELA ZAVISI OPSTANAK ZDRAVIH EKOSISTEMA, OPSTANAK LJUDI I ŽIVOTINJA, OPSTANAK SVETA KOJI POZNAJEMO!

Izvor: orca.rs

Podelite članak sa drugima!

Biljana Ilić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.