Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Srbija i svet danas se sećaju i obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Tanjug/ Stefan Aćimović

Nemačka ofanziva u proleće 1918. bila je zaustavljena, kontraofanziva savezničkih snaga tog leta na Zapadnom frontu za Nemce je takođe bila porazna, ali proboj Solunskog fronta bilo je ono što ih je prelomilo, a uloga srpske vojske u tom događaju je bila izuzetno značajna. Nakon proboja Solunskog fronta glavnokomandujući nemačke vojske i vojske centralnih sila, generali Hindenburg i Ludendorf, zatražili su potpisivanje primirja. Srbi su prvo iz Trojnog saveza izbacili Bugarsku, a zatim su direktno ugrozili Austrougarsku i to je bio signal za Nemačku da mora da potpiše primirje. Ona je 11. novembra pristala na prekid neprijateljstava, razmenu zarobljenika i povlačenje sa teritorije Francuske.

Srpska vojska prelazi most U Albaniji, foto:Profimedia

Ovaj državni praznik obeležava se komemorativnim ceremonijama i polaganjem venaca, a u Srbiji se proslavlja od 2012. godine, u znak sećanja na dan kada su 1918.godine u železničkom vagonu u Kompjenju, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Prvi svetski rat bio je kataklizma evropskih, a potom i svetskih razmera, a tako masovna pogibija ljudi i razaranje bilo je potpuno neviđeno do tog vremena. Od svih naroda koji su bili zahvaćeni tim ratom, najveću cenu platili su Srbi i čitav srpski narod, jer je gotovo podjednako stradao srpski narod na teritoriji Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Srema, Banata, Bačke, Slavonije, Hrvatske, Dalmacije. Smatra se da je samo u Srbiji tada poginulo i umrlo više od 1.247.000 ljudi.

Foto:Profimedia

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožene vrste u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

Podelite članak sa drugima!

Jovana Simić

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.