Da li su QR-kodovi budućnost?

Slika: pixabay.com

Da li su QR-kodovi budućnost?

QR-kodovi su u upotrebi već skoro 30 godina, međutim njihova uloga je bila ograničena – sve do prošle godine.

Nakon izbijanja pandemije, neophodno je bilo pronaći nova, digitalna rešenja koja bi se uklopila u novonastale uslove, odnosno izbegavanja kontakta. Na taj način QR-kodovi su doživeli procvat preko noći, i od ograničene upotrebe postali svakodnevnica.

Od skeniranja menija u restoranima, preko zakazivanja zdravstenih pregleda i skeniranja testova, do korišćenja kodova u državnim ustanovama, čini se da će QR-kodovi postati neizostavan deo budućnosti.

Istraživanja su pokazala da je u prošloj godini 83% ispitanika koristilo ovu uslugu prilikom nekog plaćanja, a da je od njih čak 53% to radilo prvi put u životu.

Slika: pixabay.com

Naravno, sve ima svoje dobre i loše strane, pa tako i ovo.

Kao prednosti se često navode mogućnost da se izbegne kontakt, ali i znatno brža i efikasnija usluga koju pružaju ovi kodovi. Međutim, dosta ljudi, pogotovo pripadnici starijih generacija i dalje ne znaju kako se ova usluga tačno koristi, pa su samim tim i ranjiviji na njenu zloupotrebu.

Da bi QR-kodovi postali deo budućnosti potrebno je svakako mogućnost njihove zloupotrebe svesti na minimum. Mada, važno je napomenuti da se rizik od korišćenja ovih usluga ne nalazi u samoj usluzi, već u nedovoljnoj informisanosti potrošača kako se ona koristi.

Ostaje da se vidi da li je sveprisutna uloga QR-kodova usko vezana sa trajanjem pandemije, ili je jedna od onih stvari bez kojih se neće moći funcionisati sutra.

Izvor: fastcompany.com

Podelite članak sa drugima!

davidantonijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.