Čajetina želi da postane prva eko-opština u Srbiji?

Čajetina želi da postane prva eko-opština u Srbiji?

U duhu modernizacije i razvoja infrastrukture, koji se poslednjih godina dešavaju na Zlatiboru, omiljenoj destinaciji turista, čija poseta prema procenama premašuje broj od 300.000 godišnje, opština Čajetina za svoj primarni cilj ističe nameru da postane prva ekološka opština u Srbiji.

O realnosti ovog plana svedoči činjenica da na teritoriji opštine Čajetina, što je retkost u Srbiji, više nema divljih deponija, a čitava teritorija opštine, uključujući urbane i ruralne mesne zajednice, komunalno je opremljena.

Od aprila 2017. godine opština Čajetina učestvuje u programu “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza” koji finansira Vlada Švedske i realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO). Podrška se plasira kroz pet najznačajnijih programskih oblasti to su: zaštita životne sredine, unapređenje poslovne klime na lokalnom nivou, EU integracije i međunarodna saradnja, rodna ravnopravnost i prevencija i upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou.

Aktivnosti ovog programa odvijaju se kroz direktnu podršku unapređenju usluga za građane i privredu, tzv. opštinske pakete podrške određenom broju lokalnih samouprava sa fokusom na zaštitu životne sredine.

Osim opštine Čajetina, paketi podrške sprovode se još u osam lokalnih samouprava i to u oblasti upravljanja otpadom u Leskovcu i Golupcu, zatim na temu sprovođenja ispitivanja zadovoljstva korisnika komunalnih usluga sa preporukom unapređenja rada u Zrenjaninu, Žitištu, Sečnju, Novom Bečeju, Novoj Crnji i u sferi saradnje opština na zaštiti i održivom korišćenju jezera Ćelije u okviru paketa podrške Kruševcu.

Učešćem u programu podrške u oblasti zaštite životne sredine, opština Čajetina dodatno je edukovala svoje kadrove, ojačala kapacitete i infrastrukturu i donela strateške dokumente neophodne za realizaciju primarne selekcije i odgovornog upravljanja otpadom.

Očekuje se da do 2022. godine, zahvaljujući uticaju ovog programa, lokalne samouprave u Srbiji budu bolje pripremljene za pridruživanje EU, sa poboljšanim uslugama, unapređenim dijalogom sa ključnim akterima i efikasnijom i transparentnijom lokalnom administracijom, koja funkcioniše shodno principima dobre uprave i rodne jednakosti.

Izvor: Turistički svet

Podelite članak sa drugima!

Anđela Lađević

Zdravo! Ja sam Andjela, imam 25 godina i rodom sam iz Vršca. Završila sam medjunarodne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a sada sam na master studijama-modul studije SAD-a. Volim da čitam, pišem, kao i da uživam u prirodi i sportu.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.