Biorazgradive baterije koje se mogu zakopati u zemlju nakon korišćenja

Izvor: https://www.ntu.edu.sg

Biorazgradive baterije koje se mogu zakopati u zemlju nakon korišćenja

Tim naučnika iz Singapura izumeo je biorazgradive baterije koje se mogu zakopati u zemlju nakon korišćenja.

Baterije, napravljene od cinka i debljine lista papira, mogle bi jednog dana postati ekološki održiv način punjenja „pametnih telefona” i ostalih prenosivih elektronskih uređaja. Ove baterije napravljene su od elektroda (putem kojih električna struja ulazi u ili napušta bateriju) koje su sitoštampane na obe strane papira od celuloze, ojačanog hidrogelom. Kada se baterija potroši, može da se zakopa u zemlju, gde se potpuno rastvori u roku od mesec dana.

Tim naučnika sa Tehnološkog univerziteta Nanjang, u Singapuru, pokazao je kako ovako napravljena baterija, dimenzije 4×4 cm, može da napaja mali električni ventilator 45 minuta. Savijanje ili uvrtanje baterije nije uticalo na nju. Osim toga, pokazali su kako se baterija iste dimenzije može koristiti za napajanje svetleće diode (LED). Mada su isekli delove baterije, dioda je ostala upaljena, ukazujući na to da sečenje ne utiče na funkcionalnost baterije.

Naučnici smatraju da bi ova štampana baterija mogla da bude ugrađena u prenosne elektronske uređaje, kao što su sklopivi mobilni telefoni, koji su već na tržištu, ili biomedicinski senzori za nadgledanje zdravstvenog stanja.

Profesor Fan Hongđin, jedan od glavnih autora studije, rekao je da tradicionalne baterije dolaze u mnogo oblika i veličina, i, prema tome, odabir pravog tipa može biti mukotrpan proces. Po njemu, ovom studijom je pokazan jefitniji, jednostavniji način proizvodnje baterija, stvaranjem samo jednog velikog dela, koji se može seći u željene oblike bez gubitka efikasnosti. Ove osobine čine papirne baterije idealnim za ugradnju u sklopivu elektroniku, koja postepeno postaje sve češća.

Profesor I Sok-Vu, takođe jedan od glavnih autora studije, rekao je da veruje da ova papirna baterija može doprineti rešavanju problema elektronskog otpada, budući da je ova baterija netoksična i ne zahteva postavljanje u aluminijumski ili plastični omotač. Izbegavanjem omotača takođe se omogućava da baterija zadrži veću količinu energije, a samim tim postane moćnija, u manjem pakovanju.

Izvor: goodnewsnetwork.com

Podelite članak sa drugima!

Hana Vuckovic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.