BEMUS,  pijanistkinja Katja Bunijatišvili i Beogradska filharmonija

BEMUS, pijanistkinja Katja Bunijatišvili i Beogradska filharmonija

Bemus- Beogradske muzičke svečanoste, ove godine se održava od 1. do 13. novembra. Ovaj svečani događaj otvoriće pijanistkinja iz Gruzije Katja Bunijatišvili u Kolarčevoj zadužbini, sa Beogradskom filharmonijom pod upravom kanadskog dirigenta Marka Parizota.

Katja Bunijatišvili

Simfonijski orkestar i Hor Radio televizije Srbije pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića nastupiće u Kolarčevoj zadužbini trećeg novembra sa baritonom Tomasom Hempsonom, koji nastupa u najvećim svetskim operskim kućama i poznat je kao „najbolji Figaro na svetu”. Gošće na koncertu biće soprani Aleksandra Jovanović i Dragana Radaković.
Kolarac će petog novembra biti mesto održavanja koncerta kamernog ansambla „13 gudača” na kome će nastupiti ruski violončelista Denis Šapovalov, koji je bio gost Beograda pre desetak godina u okviru Čelo Festa. Šapovalov se predstavlja u dvostrukoj ulozi kompozitora/aranžera i soliste na dva instrumenta – klasičnom i električnom violončelu, te će u prvom delu programa uz klasičan repertoar predstaviti beogradskoj publici i svoj ‘Bravurozni koncert’, dok ćemo u drugom delu slušati njegove originalne obrade numera grupe „Pink Flojd”.
Poklonike horske umetnosti očekuje koncert Crkvene pevačke družine „Branko” iz Niša u kripti Hrama Svetog Save, šestog novembra, pod upravom dirigenta Sare Cincarević.
Deo Bemusa biće i Orkestar Opere i teatra Madlenijanum, koji će u svojoj matičnoj dvorani održati koncert osmog novembra pod dirigentskom palicom Dejana Savića. Kao solistkinje, nastupiće violinistkinja Kandida Tompson, Škotlanđanka koja predvodi Amsterdam Sinfonijeta orkestar, i naša poznata violončelistkinja Ksenija Janković.
Poseban doživljaj za publiku Bemusa biće nastup slavnog pijaniste Aleksandra Madžara 10.novembra na Kolarcu, kojim će otpočeti svoju seriju od osam koncerata posvećenih svim Betovenovim sonatama.
Za zvanično zatvaranje 53. Bemusa predviđen je program koji predstavlja pravi pogled ka budućnosti, jer će se 12. i 13. novembra u Malom pozorištu Duško Radović izvesti opera za decu pod nazivom„Dečja soba” Milenka Živkovića, nastala prema pričama Desanke Maksimović, koju će predstaviti Muzičko-opersko-teatarska organizacija MOTO. Ova opera izvedena je prvi i jedini put pre sedamdeset godina, februara 1941, a njen dalji život na sceni prekinuo je Drugi svetski rat.

foto Marko Djokovic/

Tradicionalno, u planu je Bemus na bis 14.11. u Kolarčevoj zadužbini kada će koncert izvesti pijanista Aleksandar Madžar.
 Organizator Bemusa je Centar beogradskih festivala Cebef, a izbor programa načinio je umetnički direktor Bojan Suđić. Realizaciju ovogodišnjeg Bemusa omogućili su Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, kao osnivač manifestacije, i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Podelite članak sa drugima!

Lenka Pavlović

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.