9. maj – Dan Pobjede i Dan Evrope

9. maj – Dan Pobjede i Dan Evrope

Današnji dan je u mnogome značajan za Evropu, kako za njenu istoriju, tako i za sadašnjost i budućnost. Sa jedne strane, 9. maj se proslavlja kao Dan Pobjede nad fašizmom, a sa druge kao Dan Evrope – početak promjene i stvaranja nove, ujedinjene Evrope.

Prije sedamdeset šest godina, na današnji dan, počelo je obilježavanje pada fašizma u Evropi i kraja najkrvavijeg rata u istoriji čovječanstva. Manje od dvadeset četiri časa ranije, Admiral Karl Donic, Hitlerov nasljednik, potpisao je kapitulaciju njemačke vojske, te tako i formalno stavio tačku na višegodišnji sukob.

Sa druge strane, pet godina kasnije, Robert Šuman, francuski ministar spoljnih poslova, iznio je u vidu Deklaracije svoje viđenje evropske budućnosti. Time je postavio temelje Evropske zajednice za ugalj i čelik, preteče Evropske Unije, koja će ujediniti ratom podjeljenu Evropu.

U Srbiji su delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položile vijence na Spomenik oslobodiocima Beograda, Spomenik sovjetskom vojniku i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali, koji su zajedno sa pripadnicima Narodno Oslobodilačke Vojske Jugoslavije učestvovali u oslobođenju Beograda i drugih dijelova države.

Šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, i gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, su povodom Dana Evrope u Knez Mihailovoj otvorili manifestaciju “EU karavan” i pozvali građane da učestvuju u proslavi “dana radosti”. Ovaj “karavan” proći će kroz 11 gradova Srbije, a cilj manifestacije je da se građani upoznaju sa umjetnicima iz različitih evropskih država. Naime, na gradskim trgovima će biti postavljena vrata iza kojih će se umjetnici smjenjivati na svakih sat vremena.

Rusija je tradicionalno obilježila Dan Pobjede sa još jednom vojnom paradom na Crvenom trgu, gdje uz odavanje počasti herojima velikog rata, demonstrira i svoje najnovije naoružanje.

Iako je u pojedinim državama sve više prisutna tendencija da se današnji dan prevashodno obilježava kao Dan Evrope, u čast Šumanove deklaracije, a da se godišnjica pada fašizma stavlja u drugi plan, ne treba zaboraviti da bez ovog prvog devetog maja, ne bi bilo ni drugog.

Izvor: Danas.rs

Podelite članak sa drugima!

davidantonijevic

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.