67/68. MARTOVSKI FESTIVAL 2021. GODINE U APRILU

Izvor: martovski.rs

67/68. MARTOVSKI FESTIVAL 2021. GODINE U APRILU

Zbog situacije koju je izazvala pandemija, 2020. godine bili smo uskraćeni za priliku da uživamo u 67. po redu Beogradskom festivalu dugometražnog i kratkometražnog filma poznatijem pod nazivom Martovski festival. Zbog toga nas je sve obradovala informacija da će ove godine repertoar Martovskog festivala uključiti ne samo filmove iz ovogodišnje konkurencije, već i one koji su bili podrazumevani za prošlu godinu. Spajanje 67. i 68. festivala uticalo je i na njegovo trajanje, pa su dani od 19. do 25. aprila bili u Domu omladine Beograda u znaku dugoočekivanih i priželjkivanih kinematografskih ostvarenja. Shodno tome su i festivalske nagrade bile dodeljene i za 67. i za 68. izdanje festivala.

            Kategorije koje su se i ovoga puta nalazile na takmičarskom meniju jesu: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Dok za poslednju u nizu među navedenim kategorijama postoji i međunarodna selekcija, ostale su rezervisane za naše podneblje. Film Crveni Aninsri nagrađen je za najbolji međunarodni kratki igrani film, dok je za domaći kratki igrani film premiju odneo Kako sam pobedio lepak i bronzu. U kategoriji eksperimentalnog filma/video art žiri se opredelio za Tesaurus, a u kategoriji animiranog filma pobedio je Veliki Robot. Kada su u pitanju dokumentarni filmovi od preko 50 minuta, imamo dva pobednika – Plavu granicu i Potrebu za mržnjom.

            Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova, dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, bio je umetnički direktor 67/68. Martovskog festivala. On je za zvanični sajt festivala dao izjavu u kojoj je podsetio na višedecenijsku istrajnost festivala počevši od 1954. godine i njegovo prkošenje različitim preprekama poput raspada nekada jedinstvene zemlje, mnogih kriza, hiperinflacije, tehničkih promena, kao i jednog rata (1999) kada je održan na istom mestu, ali u atomskom skloništu. Nepokolebljivost i upornost da se ova tradicija ne prekine uprkos svemu navedenom daju odgovornost, ali i snagu da se Martovski festival izbori i sa ,,novom normalnošću”.

            Uz takmičarski, imali smo prilike da pogledamo i veliki broj filmova iz revijalnog programa, koji je bio podeljen na tri celine – Svetska panorama, Regionalna panorama i Domaća panorama; ali ni tu nije kraj sadržaju Martovskog festivala jer su održane i brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, kao i drugi prateći programi.

Podelite članak sa drugima!

Marina Radan

Zdravo! Zovem se Marina i apsolvent sam srpske književnosti i jezika sa komparatistikom. Gajim veliku ljubav prema umetnosti i kulturi u širem smislu, a svoj doprinos ovim oblastima dajem pisanjem poezije i umetničke kritike. Sa velikim zadovoljstvom podržavam humanitarne i ekološke akcije, kao i sve entuzijstične, kreativne ideje iz ovih i drugih delatnosti.

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljivana.